Jouw winkelmandje
Kies alternatief icoontje
Vanaf € 35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: € 10,– Vanaf €35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: €10,–

De kaarten van Barbara uit Londen

Dunne pijl rechts icoontje Dunne pijl links icoontje
De kaarten van Barbara uit Londen

De familie van Annemarie ontvangt al jaren een kerstkaart van Barbara uit Londen. Het contact met de familie Banks (in Annemaries familie steevast aangeduid als ‘De Engelsen’) ontstond meer dan 40 jaar geleden tijdens een vakantie.

Ieder leefde daarna zijn eigen leven, maar het contact bleef met als vast ijkpunt een grote kaart vlak voor de kerstdagen waarin Barbara een update geeft over het wel en wee van de familie. Soms voorzien van een extra schrijfvelletje, want er is vaak meer te vertellen dan op een kaart past. Leuke dingen, maar af en toe ook minder leuke dingen. Soms gaan er ook foto’s over en weer alsof er geen e-mail, WhatsApp en Facebook bestaat.

Oppervlakkig en gemakzuchtig

Als digitale wereldburger zou je dit alles kunnen afdoen als omslachtig: het kan toch veel gemakkelijker en sneller? En dat is natuurlijk ook zo, maar er kleeft een ongelooflijk groot nadeel aan.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mij bekruipt het gevoel dat digitale kerstpost elk jaar weer een stuk oppervlakkiger wordt. Het is bijna op een irritante manier gemakzuchtig, ook al omdat wij mensen in alle pre-kerstdrukte onszelf geen tijd gunnen voor een persoonlijke tekst.

Zelfs bedrijven rammen er een standaardzin uit: Directie en personeel van Pietersen Meubels wenst u fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

Jan en alleman?

Hoe maken we onszelf minder oppervlakkig? Het is lastig, want de verleiding om met een druk op de knop 100 kerstmails te versturen, is heel erg groot. Knip, plak, klaar, en verzenden maar.

Ja, da’s allemaal leuk en aardig, zul je misschien denken, maar ik ga toch echt niet aan Jan en alleman een kaart sturen. Met zo’n belachelijk dure postzegel? Dat gaat me straks nog meer kosten dan een kerstdiner!

 Maak het verschil

Weet je, je hebt nog gelijk ook, maar toch wil ik je een voorstel doen. Ga eens na wie in je familie-, vrienden- of kennissenkring wel wat aandacht kan gebruiken. Laten we zeggen 12 mensen. Deze 12 mensen die je met zorg hebt uitgezocht, stuur je een kerstkaart met een persoonlijke boodschap.

Als je me dat belooft, dan doe ik ook iets voor je terug. Ik heb met Annemarie afgesproken dat ze vanaf nu een set van 12 kerstkaarten aanbiedt voor € 13,50 (enkele kaarten) of € 17,65 (dubbele kaarten). Deze prijs is zo laag dat ze er nauwelijks aan verdient, maar ze wil het verschil maken als jij ook het verschil maakt.

Doe je mee? Kies hier je 12 kerstkaarten en vul kortingscode KERST12 in bij het afrekenen.

Hoe denk jij over kerstpost? Reageren mag!

Groeten!
Gerard

- - -

Reacties op dit bericht (3)

 • 02 dec. 2019

  Hoi Gerard en Annemarie!

  Wat een mooi gebaar en wat een mooie kaarten! Maar ik heb mijn eigen traditie: ik maak mijn kerst & nieuwjaarskaarten altijd zelf….
  Liefs en groetjes van Nienke

  — Nienke Stuiver

 • 02 dec. 2019

  Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft. Een kaartje in de brievenbus of op de deurmat ontvangen is echt toch heel anders als een wat onpersoonlijker mailtje of app-berichtje…..
  Ik stuur nog altijd met de feestdagen (maar ook door het jaar heen) kaartjes met de post!
  Ik word zelf ook nog altijd blij van een kaartje in mijn brievenbus!
  Dus ja, stuur kaartjes…….

  — Treke

 • 02 dec. 2019

  Wat een mooi initiatief. Ik doe mee. Vanuit mijn werk weet ik hoe blij mensen zijn met persoonlijke aandacht. Een kaartje met iets liefs erop is een mooi gebaar.

  — Franneke

Geef een reactie