Jouw winkelmandje
Kies alternatief icoontje
Vanaf € 35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: € 10,– Vanaf €35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: €10,–

Wat schrijf je op een kerstkaart? 5 tips voor een lieve kerstgroet

Dunne pijl rechts icoontje Dunne pijl links icoontje
Wat schrijf je op een kerstkaart? 5 tips voor een lieve kerstgroet

Kerstkaarten sturen is sinds vorig jaar weer helemaal terug. Logisch, want het is de eenvoudigste manier om mensen te laten weten dat je aan hen denkt. Want Kerst heeft twee kanten: gezelligheid & samenzijn, en kerstgemis & eenzaamheid. De grote vraag is: wat schrijf je op een kerstkaart? En als je die kaart dan toch stuurt, hoe schrijf je dan een tekst met een bijzondere kerstwens?

Want laten we het maar eerlijk zeggen zoals het is: als je met een stapeltje kerstkaarten voor je neus zit, dan zakt de moed je toch een beetje in de schoenen. Voor je het weet schrijf je op elke kaart een tekst als ‘Fijne dagen voor jullie allemaal!’. Daar is op zich niets mis mee, want je neemt in ieder geval de moeite om een persoonlijke kerstkaart te sturen. Maar hoe leuk zou het zijn als je je tekst omtovert tot een warme kerstwens of een lieve kerstgroet die wat langer blijft hangen dan 30 seconden?

1) Maak het persoonlijk

Een kerstkaart stuur je niet alleen om te laten weten dat je (joehoe!) nog leeft toch? Want dan kun je net zo goed een appje sturen. De ultieme onpersoonlijke kerstkaart heeft de tekst ‘Vrolijke kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar’ en dan de voorgedrukte namen van de afzenders eronder. Tja, dat zie ik dan meer als een vaag levensteken dan een warme en lieve kerstgroet!

Verplaats je daarom een beetje in de ontvanger(s). Wat hebben ze (of jullie samen) meegemaakt in het afgelopen jaar of wat staat er op stapel in het volgende jaar? En ook al is je handschrift nog zo beroerd: schrijf je kaart met een pen!

2) Zie een kerstkaart als een bedankje

Een kerstkaart is een prachtige kans om iemand te bedanken. Laat je gedachten even over afgelopen jaar gaan. Er zijn vast wel raakvlakken te vinden. En dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: 

 • ‘Bedankt voor al je tuininspiratie in het afgelopen jaar! Zonder jou was het een kale vlakte (en ik ook trouwens ;-)’
 • ‘Dankjewel dat je ook dit jaar weer een supermoeder/vriendin/buurvrouw was. Zo fijn dat ik altijd op jou kan rekenen. Je bent een lieve topper!’
 • Superbedankt voor alle heerlijke etentjes bij jullie. Daar kan geen restaurant tegenop! Van ons krijgen jullie sowieso 3 Michelinsterren voor het eten en 5 sterren voor jullie vriendschap!

3) Geef een steuntje in de rug

De meest waardevolle kerstkaart is een kaart die mensen een steuntje in de rug geeft. Dit is meteen ook de moeilijkste kaart om te schrijven. Wat voor tekst zet je op een kaart voor iemand die om wat voor reden dan ook een moeilijk jaar achter de rug heeft? Bijvoorbeeld iemand die langdurig ziek is of iemand van wie een dierbare is overleden. Of iemand van wie je weet dat hij of zij met Kerst eenzaam is. 

Als je iemand een kerstkaart stuurt, dan heb je altijd herinneringen aan bijzondere momenten in jullie levens. Vrijwel iedereen vindt dat leuk om te lezen. Doe dat niet te geforceerd, maar schrijf iets als:

 • ‘Toen ik dacht aan een mooie kerstkaart voor jou kwam opeens de herinnering terug aan de zomer van 2014 toen jij helemaal uit je dak ging op het strand bij Treport. Wat een tijd was dat!

En schrijf daarna wat iemand voor jou betekent of betekend heeft. Dat je hem of haar hoe dan ook in gedachten blijft houden en alle mooie en ontroerende herinneringen blijft koesteren.

4) Houd het losjes

‘Ik wens jou en je dierbaren een gezond 2022’ is op zich een mooie kerstwens, maar ook wel een beetje heel erg saai en ook wat afstandelijk. Veel mensen maken hun kerstwens veel te deftig. Doe gewoon losjes zoals je dat in het dagelijkse leven ook zou doen! In plaats van dat ‘gezond 2022’ zou je bijvoorbeeld ook kunnen schrijven: 

 • ‘Ik hoop dat je volgend jaar alles kunt doen wat in je opkomt, lieve gekkerd. Of nou ja, niet alles, want dan maak je mij weer gek ;-)
 • ‘Hou het recht lieve mensen en dat jullie maar vaak met de boot erop uit mogen trekken in 2022 (want dan nodigen wij onszelf weer uit ;-P)

5) Zeg het hardop

Oké, dit is mijn stokpaardje voor mensen die schrijven lastig vinden. Stel dat de persoon aan wie je een kaart wil sturen *nu* tegenover je zit. Wat zou je dan zeggen? En welke kerstwens zou je hem of haar (of de familie) willen geven? Beeld je dit fictieve gesprek zo levensecht mogelijk in. Zeg het hardop en schrijf het meteen op! Niet te veel nadenken!

Zo, dit waren de 5 tips. Ik hoop dat je kerstpost hiermee een creatief zetje heeft gekregen!

Hartelijke (kerst)groet,
Gerard

- - -

Reacties op dit bericht (1)

 • 06 nov. 2021

  Je kaarten zijn weer geweldig. Dus ik bestel ze weer. Oke? Ga zo door, ook leuk de teksten als voorbeeld.👍👍

  — Toos

Geef een reactie