Jouw winkelmandje
Kies alternatief icoontje
Vanaf € 35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: € 10,– Vanaf €35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: €10,–

10 tips voor het schrijven van een sterkte-kaart

Dunne pijl rechts icoontje Dunne pijl links icoontje
10 tips voor het schrijven van een sterkte-kaart

Iemand die slecht nieuws te horen heeft gekregen of door omstandigheden minder goed in zijn/haar vel zit, wil je graag steunen. Liefst met een passende kaart. Maar wat voor tekst moet je nu in vredesnaam op die kaart schrijven? Veel mensen hebben last van een writers block als het op dit soort dingen aankomt. Toch hoeft dat echt niet. In deze blog geef ik je 10 schrijftips.

Ondanks dat ik al enige tientallen jaren als tekstschrijver/redacteur werk, kan ik je vertellen dat ook mijn pen hapert als ik een kaart wil schrijven voor iemand die medeleven en een steuntje in de rug kan gebruiken. De juiste woorden vinden is gewoon ontzettend lastig. En vaak wil je toch iets meer zeggen dan ‘ik wens je veel sterkte’. En zie dan maar eens de juiste woorden te vinden uit de meer dan 1 miljoen woorden die de Nederlandse taal rijk is.

Oké, dan is het nu tijd voor de 10 tips.

1) Laat *altijd* iets horen

Ja, dit is de gouden vuistregel. Niets laten horen is zo’n beetje het ergste dat er is, want het komt over als doodzwijgen of ultieme onverschilligheid. En ja, ik heb me er in het verleden ook aan bezondigd, helaas. Niet leuk voor de ontvanger, maar ook niet voor jezelf, want het blijft maar in je hoofd spoken ‘ik moet nog een kaart sturen’. Weet je het écht niet: stuur dan deze kaart en schrijf je naam op de achterzijde. Dat zegt op zich al genoeg.

2) Schrijf dat je het niet weet

Degene die je kaart ontvangt weet ongetwijfeld zelf ook hoe moeilijk het is om iets warms en zinvols op papier te zetten. Je kunt dus ook gewoon schrijven dat het (slechte) nieuws je heeft overrompeld en dat je eigenlijk niet weet wat je moet zeggen, maar toch wil laten weten dat je aan hem of haar denkt. Niks mis mee!

3) Bedenk wat je zou zeggen aan de telefoon

Stel dat de persoon aan wie je een kaart wil sturen je *nu* zou opbellen? Dan sta je voor het blok natuurlijk. Beeld je dit fictieve gesprek zo levensecht mogelijk in. Wat zou je nu zeggen? Zeg het hardop en schrijf het meteen op! Niet te veel nadenken!

4) Sterkte, wat is dat eigenlijk?

‘Sterkte’ is ongetwijfeld het meest gebruikte woord om iemand voor wie het leven minder rooskleurig is, het beste te wensen. Op zich is dat prima, maar bedenk dat iemand die een mindere of slechte tijd doormaakt, tientallen keren ‘sterkte’ moet horen of lezen. Op een gegeven moment weet je niet meer wat het betekent, dat ‘sterkte’. Tip 4 is daarom: zoek eens naar andere woorden. Schrijf dat je met iemand meeleeft, dat je een kaars opsteekt, dat je in gedachten goede vibes naar iemand stuurt.

5) Schrijf géén gedichten

Oké, hier zullen de meningen over verdeeld zijn, maar meelevende diepzinnigheid in de vorm van een geleend gedicht komt vaak niet aan. Wat mankeert er dan aan? Nou simpel: het is niet persoonlijk en de rijmvorm overvleugelt de eigenlijke boodschap die je wil overbrengen. Bovendien is het net als muziek: wat jij een prachtig gedicht vindt, kan de ander smakeloze kitsch vinden. Smaken verschillen. Mijn advies daarom: doe het niet! En koop ook geen kaarten met een gedicht op de voorzijde. 

tekst sterkte kaart

6) Denk na over wat iemand voor jou betekent

Nee, dat doe je niet zomaar, maar als je iemand kent voor wie elke hoop is opgegeven, dan is het fantastisch om te schrijven wat hij of zij tot nu toe voor jou heeft betekend. Ga in gedachten eens terug in de tijd. Wat waren onvergetelijke of gewoon leuke herinneringen? Je kunt schrijven dat je het vreselijk vindt dat de ontvanger in deze uitzichtloze situatie zit en dat je gedachten teruggaan naar de mooie momenten die jullie samen beleefd hebben. Benoem daarbij de eigenschappen die je altijd zo leuk vindt aan die persoon. 

7) Leef mee in de afschuw

Dit is niet een tip voor iedereen, maar sommige mensen vinden het fijn als je meeleeft in de afschuw. En dan bedoel ik zinnetjes als ‘Gadverdegatver, wat overkomt jou nou toch’. Of ‘Ik ben gewoon boos dat die verdomde kloteziekte jou te grazen heeft’. Of gewoon: ‘Ik vind het zo waardeloos voor je’.

8) Laat het niet bij één kaart

Vaak – en dat is heel begrijpelijk – sturen mensen één kaart naar iemand die net slecht nieuws te horen heeft gekregen of met wie het gewoon minder gaat. Tip 8 is daarom: stuur wat vaker een kaart. Uit ervaring weet ik dat dat enorm gewaardeerd wordt. Een fijne bijkomstigheid is dat het minder druk legt op de tekst die je op een kaart schrijft. Want als je er maar één stuurt, dan heb je het gevoel dat die tekst precies goed en helemaal perfect moet zijn.

sterkte wensen tekst

9) Stuur een handgeschreven kaart

Hoe gemakkelijk het ook is: iemand een kaart sturen via een online kaartendienst (met jouw tekst gedrukt op de achterzijde) komt minder persoonlijk over. En dat persoonlijke is juist bij dit soort kaarten zo ontzettend belangrijk. Koop een passende kaart en schrijf je hart onder de riem met een pen. Slecht handschrift? Maakt helemaal niet uit.

10) Stuur een sterkte-kaart van Hollyworks

Dit lijkt een flauwe inkopper, maar hoe vaak heb jij in de boekhandel gestaan om een kaartje uit te zoeken voor iemand met wie het wat minder gaat? En dat je dan eigenlijk niet veel meer vindt dan kaarten met een klavertje vier of een grote paarse bloem. Dat is nou precies de reden dat ‘mijn’ Annemarie zich heeft toegelegd op het ontwerpen van sterkte-, troost- en ‘ik denk aan je’-kaarten. Ze zijn zo mooi in hun eenvoud! Alle kaarten staan op deze pagina.

Groeten!
Gerard

 

tekst sterkte wensen

 

Meer van dit soort tips lezen?

Wil je meer van dit soort tips lezen en geen blogs mislopen? Abonneer je dan op de Hollyworks-update. Je ontvangt gemiddeld één keer per kwartaal een update. 

Reacties op dit bericht (3)

 • 06 jul. 2023

  Hallo Gerard.
  Doordat ik op zoek was naar een passende tekst voor een vriendin met slecht nieuws kwam ik op jullie site terecht met tips en hele mooie kaartjes. Hier kan ik iets mee!! Dankjewel.
  Het effect van een kaartje is in mijn beleving veel waardevoller dan een digitale groet of wens.
  Groetjes uit Horst.

  — Marleen

 • 16 jul. 2018

  Goed geschreven Gerard. Een prachtige aanvulling op de creatieve uitingen van Mrs Hollyworks. Ik denk dat jullie iets heel bijzonders hebben neergezet. De waarde van een kaartje wordt in deze social-media-tijd zo onderschat. Jullie blazen er weer heel nieuw en mooi leven in. Succes ermee!!!

  — Theo

 • 01 jul. 2018

  Hoi Gerard, wat verwoord je deze tips voor het schrijven van een kaartje toch mooi! Ik ben echt een kaartjes-stuur-mens….. Het schrijven en sturen van een kaartje, in goede maar ook mindere tijden, vind ik fijn om te doen. Ik weet ook hoe leuk, fijn, bijzonder en ook hartverwarmend het is om een kaartje te ontvangen…..
  Ik heb ook al enige tijd en heel mooi Hollyworks kaartje op mijn vensterbank staan! Als ik er naar kijk word ik steeds weer blij!

  — Treke

Geef een reactie