Jouw winkelmandje
Kies alternatief icoontje
Vanaf € 35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: € 10,– Vanaf €35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: €10,–

Gefeliciteerd! 🎈

Dunne pijl rechts icoontje Dunne pijl links icoontje
Gefeliciteerd! 🎈

Vorige week zat ik door Facebook te struinen en zag ik dat een meisje 210 felicitaties had gekregen voor haar verjaardag. Ik weet nog hoe het vroeger ging: als ik jarig was, kreeg ik kaarten die ik allemaal netjes naast elkaar op tafel uitstalde. Nu krijg ik 45 berichten op Facebook met ‘gefeliciteerd’.

En dan ook echt alleen ‘gefeliciteerd’. Verder niks. Sommige mensen zetten er nog een uitroepteken achter. En de echte waaghals voegt er nog een ballon-emoji aan toe. De meeste mensen die me feliciteren, gunnen me geen blik waardig als ik ze tegenkom, maar daar zal ik niet slechter van slapen vannacht.

Met kerst is het hetzelfde verhaal. Steeds meer mensen sturen hun kerstwensen per mail of je krijgt een simpel WhatsApp-berichtje. Op de basisschool kreeg je met kerst altijd van al je klasgenoten een kerstkaart. Kwam ik thuis met 30 kaarten. Dan voel je je wel een held, kan ik je vertellen. Thuis werden alle kerstkaarten altijd opgehangen op de wc-deur. Maar de laatste jaren blijft die deur maar akelig leeg.

Dat mensen steeds minder kaarten sturen, is niet echt een geheim meer. In 2017 werden er met kerst en nieuwjaar ongeveer 85 miljoen kaarten verstuurd, in 2016 waren dat er nog ruim 100 miljoen en in 2015 vielen er 115 miljoen kaarten door de brievenbussen in Nederland.

Tegenwoordig krijg ik dus alleen een appje. En het ergste is dat ik er zelf ook schuldig aan ben. Ik stuur met kerst ook altijd in appgroepen de grandioze woorden ‘Merry christmas! 🎅🏻 En dan stuurt de rest hetzelfde, maar dan met een andere emoiji of een extra uitroepteken, want we willen wel origineel blijven natuurlijk. En als iedereen zijn input heeft gegeven gaan we weer door met ons leven. Jaja, het leven van een millenialis soms zwaar.

Maar waarom sturen we eigenlijk geen kaartjes meer? Oké, digitaal sturen gaat misschien sneller en kost minder moeite, maar zeg nou zelf, een fysieke kaart is toch veel leuker? Ik ga toch echt niet screenshots van al mijn WhatsApp-berichten bij ons op de wc hangen. En je hoeft echt niet naar iedereen een kaart te sturen, het is tenslotte geen Facebook. Maar je oma wil er echt wel een. En je beste vriend ook. En ik ook, want ik wil dit jaar weer een volle wc-deur. :)

Groetjes,
Daantje

 

Meer van dit soort blogs lezen?

Wil je meer van dit soort verhalen lezen en geen blogs mislopen? Abonneer je dan op de Hollyworks-update. Je ontvangt gemiddeld één keer per maand een update.

Reacties op dit bericht (2)

 • 01 feb. 2019

  Wat ook een leuk idee is en pakketje kaarten plus verjaardagkalender cadeau doen.
  Zeer orgineel.En een hint voor de ontvangende.🤗👍

  — Toos

 • 10 dec. 2018

  Nou, ik gaan mijn brievenbus dit jaar weer in de gaten houden, dus raad ik je aan hetzelfde te doen…! X

  — Ronald

Geef een reactie