Jouw winkelmandje
Kies alternatief icoontje
Vanaf € 35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: € 10,– Vanaf €35,– gratis verzending in Nederland • Minimum-bestelbedrag: €10,–

2 redenen waarom geschreven langer meegaat dan getypt

Dunne pijl rechts icoontje Dunne pijl links icoontje
2 redenen waarom geschreven langer meegaat dan getypt

“En morgen, als de postbode mijn huis weer heeft gevonden. Dan stort ze mijn hart vol, met alle liefs... uit Londen.”

Er was een tijd dat mrs. Hollyworks meerdere keren per jaar zakenreizen maakte naar trendy steden als Barcelona, Parijs, Florence en... Londen. Zodra ik het Bløf-nummer ‘Liefs uit Londen’ op de radio hoor, moet ik daar altijd meteen aan denken. Want ja, ook zij stuurde me kaartjes met ‘ik mis je en een zoen’. Opvallend genoeg zitten die ansichtkaartjes beter in mijn herinnering gegrift dan de latere stroom e-mails en appjes die we hebben uitgewisseld.

Hoe mooi en hoe lief je ook schrijft in een appje, een digitaal bericht is voor de vergetelheid. Je leest het een paar seconden en dan scroll je alweer door. Je hebt kortom niets om op de kast of schoorsteenmantel te zetten. Niets om glimlachend nog even naar te kijken als je naar de keuken loopt. Niets om snel even opnieuw te lezen. Geen kaart is geen herinnering.

Maar je kunt dat appje toch gewoon terugscrollen, hoor ik je denken. Dat is zeker zo. Althans, de eerste dag dan. Of vooruit: de eerste week. Maar daarna scroll je niet snel meer terug. Bovendien mist een appje (alle emoticons ten spijt) een belangrijke factor waarmee je ongemerkt emotie overbrengt. Inderdaad, dat is je handschrift. Niet dat de ontvanger van een kaart als een grafoloog je geschreven tekst moet gaan analyseren, maar ik denk wel dat je handschrift kunt zien als de lichaamstaal van de schrijver. Lichaamstaal kun je analyseren, maar vaak voel je onbewust wat er gaande is, al kun je niet precies aangeven waarom.

Bovendien heeft een handgeschreven bericht nóg een voordeel, zo las ik een tijdje geleden. Begin dit jaar verscheen het zoveelste onderzoeksrapport waaruit blijkt dat schrijven met een pen op papier veel beter is voor het formuleren van gedachten dan het computerscherm. Volgens de mensen die het weten kunnen, laat de fijne motoriek van het schrijven met pen meer geheugensporen na dan typen op een toetsenbord. Tja, zou het?

Wat denk jij? Reageren mag!

Groeten!
Gerard

- - -

Meer van dit soort blogs lezen?

Wil je meer van dit soort bespiegelingen lezen en geen blogs mislopen? Abonneer je dan op de Hollyworks-update. Je ontvangt gemiddeld één keer per maand een update.

- - -

De foto bij dit artikel is van Mariana Martin.

 

 

Reacties op dit bericht (4)

 • 15 jul. 2018

  @Huub en Treke: thanks!
  @Myranda: moet de vulpen (met naam erin gegraveerd!) weer terugkomen?

  — Gerard

 • 12 jul. 2018

  http://www.mynd.nu/haal-die-ganzenveer-uit-het-vet-want-echt-schrijven-is-goed-voor-je-brein/
  Schrijven moet blijven! Er zijn basisscholen die dit vak minder aandacht willen gaan geven.

  — Myranda

 • 11 jul. 2018

  Weer een mooie blog Mr. Hollyworks!

  — Treke Hoeks

 • 11 jul. 2018

  Mooi verhaal, klopt als een (dubbeldeks) bus!

  — Huub Smits

Geef een reactie